сряда, 16 юни 2010 г.

Каква опасност се крие всъщност зад химикалите със сложни имена ?


Вредните вещества са навсякъде

Кое е вредно и кое - не?

Кое е вредно и кое - не?

Предизвикващи рак химикали в детските играчки, вредни вещества в пластмасовите бутилки или отровни лакове в мебелите - потребителите се питат дали изобщо могат да живеят без да се притесняват постоянно.

Много от продуктите за ежедневна употреба са натоварени с вредни вещества. В последно време се отправят все повече предупреждения за опасни химикали и други материали, които са в състояние да предизвикат рак.

"Никога не сме изпитвали подобни безпокойства без да сме станали жертва на вредни вещества" - гласи често споменаваният аргумент на по-старите поколения. И те определено имат известно право. Или? Каква опасност се крие всъщност зад химикалите със сложни имена? Една нова европейска директива предстои да изясни нещата и да гарантира повече сигурност на потребителите.

Плодовете и пестицидите - вечна тема

Плодовете и пестицидите - вечна тема

Смъртоносни или безобидни?

"Съдържащите се в делничните ни продукти вредни вещества не са смъртоносни, но не са и безобидни" - казва Ибрахим Шауд, токсиколог в берлинската болница "Шарите". Токсикологически тестове за химикалите, които излизат на пазара, се правят едва от 1981 година насам. Поради което много вещества, които се използват отдавна, са проверени само донякъде за опасността, която представляват. Новата европейска директива "Рич" предвижда на подробна проверка да бъдат подложени и всички химикали, които са пуснати на пазара преди 1981 година. Към тях се числи и Бисфенол А.

"Откакто Бисфенол А се използва в производството на пластмасови изделия, процентът на хората, страдащи от стерилитет, е нараснал значително" - заявява Ибрахим Шауд. Директна връзка между здравословните проблеми и химическото вещество не е доказана, тъй като за стерилитета би могло до има много причини. Но Шауд посочва, че при опитите с животни вредното влияние на Бисфенол А е било доказано.

"В последно време тенденцията е да се дават указания за евентуалното вредно влияние на някои вещества, преди след това да се каже, че не е било направено нищо" - обобщава експертът-токсиколог. В крайна сметка и азбестът, за който днес се знае, че предизвиква рак, се е смятал преди за благонадежден. Въпреки това междувременно мнозина се дразнят от многобройните предупреждения, смятат ги за източници на излишна паника.

И в много пластмасовите бутилки се съдържат вредни вещества

И в много пластмасовите бутилки се съдържат вредни вещества

Живот без химия - невъзможен

"Потребителят не бива да живее в постоянен страх от отровите в околната среда, но трябва да знае дали принадлежи към някоя рискова група, която би трябвало специално да внимава за вредни вещества в обкръжението си" - препоръчва Шауд. Тъй като рискът, изхождащ от потенциално вредните вещества, зависи на първо място от това какво количество от тях е поел организмът, и на второ - от хората, от здравословното им състояние. Този, който се опитва напълно да избегне вредните вещества, ще се провали - "в модерното общество не може да се живее без химия", казва берлинският токсиколог. А за да може потребителят да реши кога трябва да бъде особено внимателен, трябва да е добре информиран.

дв / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар