неделя, 20 февруари 2011 г.

"Натурален сок" с дъх на портокал на австрийската марка "Раух" изгори хранопровода на варненец


Отрова с дъх на портокал

Сок с киселина изгори мъж, иззеха партидата

Мъж бере душа, след като изпи бутилка с натурален сок, в която най-вероятно е имало киселина. 59-годишният варненец Н.Д. е настанен в хирургията на болница "Света Анна" в морската столица с тежки изгаряния на гърлото, хранопровода, трахеята и стомаха. Състоянието му продължава да е тежко, но няма опасност за живота му, обясниха лекари пред "Стандарт".
Инцидентът е станал в петък. Пострадалият бил в компания с още трима, които спрели на бензиностанция ОМВ в квартал "Чайка". Мъжът взел шише сок на австрийската марка "Раух" и жадно го изпил. Течността направо го попарила. Приятелите му извикали веднага линейка на спешна помощ, а от там уведомили Второ РПУ. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщи за "Стандарт" районен прокурор Вяра Алексиева. Тя посочи, че цялата партида шишета с натурални сокове е иззета от търговския обект на бензиностанцията. Назначена е и експертиза за изясняване на съдържанието на натуралния сок и дали има опасна киселина в него.
Пробите от сока, с който беше изгорен мъжът от Варна, са изпратени в криминална лаборатория, съобщиха от агенцията по храните. Очаква се резултатите да станат ясни в понеделник. Междувременно инспекторите от РИОЗОК са изискали пълната документация от дистрибуторите и търговците на соковете "Раух".

МНЕНИЕ

Това е криминална постановка

Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки
Няма начин киселина да попадне в сока в процеса на опаковане. Технологията е такава, че това е изключено. Смятам, че по-скоро трябва да се търси криминална постановка в случая с изгорения човек във Варна. Не знам каква точно опаковка е използвал той, но дори стъклените бутилки при соковете са за еднократна употреба. Те не се мият, а само се плакнат с вода. При картонените опаковки също е изключено да има киселина, защото те се правят в напълно стерилна среда. Правя паралела със случай отпреди години. Тогава беше намерен живак в бутилка минерална вода. Вдигна се много шум, защото живак изобщо не се използва при бутилирането на водата. Оказа се, че е нарочно сипан във водата и дори бяха открити извършителите.

Вестник "Стандарт",20.02.2011 г.,неделя

0 коментара:

Публикуване на коментар