Риск от рак с над 53 г сирене на ден
14.02.2011
Според учените ограничената консумация не е проблем, но превиши ли се тази доза, опасността от развитие на рак на пикочния мехур нараства с над 50%
Новини
Сиренето увеличава риска от рак на пикочния мехур, сочи ново проучване.
Според резултатите ограничената консумация не е проблем, но превиши ли се дозата от 53 г на ден - колкото малко шоколадче, опасността от развитие на болестта нараства с над 50%.
Същевременно, дневна порция от зехтин може да смъкне този риск в същата пропорция.
Сиренето, както и другите млечни продукти, е важен източник на витамини и минерали и прави костите и зъбите по-здрави.
Въпреки това прекаляването с него - независимо от вида му, може да доведе до неприятни последици.
Целта на учените от Белгия и Холандия била да установят дали наситените мазнини, като тези в месото и млечните продукти, увеличават вероятността от ракови заболявания, както и дали
по-здравословните типове мазнини - като зехтина, я намаляват.
Изследователите проучили хранителните навици на 200 пациенти с рак на пикочния мехур и ги сравнили с тези на 386 доброволци, които нямали тумори.
Учените обаче подчертават, че броят на участвалите в изследването може да е твърде малък, за да се "дамгоса" със сигурност сиренето като опасен за здравето продукт, и призовават за допълнителни мащабни изследвания, които да докажат или оборят заключенията им.
При консумацията на други храни, като риба, яйца и пилешко, е отчетен много слаб ефект. Рискът при пушачите обаче е значително - четири пъти, по-голям.
Други вредни фактори са излагането на вредни химически вещества на работното място или повтарящи се урологични инфекции.
През последните години, консумацията на сирене се е увеличила средно с 13%. Според учените богатата на наситени мазнини диета, преобладаваща на Запад, обяснява защо сред населението в западните държави са отчетени едни от най-високите нива на рак на пикочния мехур.
вести.бг / The sensible road
Силна музика през слушалки = на гарантирано оглушаване..
Преди 5 години
0 коментара:
Публикуване на коментар