събота, 19 февруари 2011 г.

Възрастни дами в Сингапур са открили начин да се чувстват млади - те се занимават с балет


Балет за здраве и дълголетие набира популярност в Сингапур

Автор:Франс прес / Мария Петрова - БНР

© Снимка: ЕПА / БГНЕС

Възрастни дами в Сингапур са открили начин да се чувстват млади - те се занимават с балет.

Правителството стимулира възрастните граждани да водят здравословен начин на живот, а те самите експериментират с различни форми на упражнения, включително танци.

Балетът обаче не е лесно упражнение за зрели жени, някои от които със здравословни проблеми. По тази причина учителите променят част от балетните упражнения.

Ю Шухуай, на 55 години, е инструктор по балет и един от учителите, които преподават на по-възрастни дами. Той е роден в Китай, а през 2003 г. група възрастни жени го помолили да изпълни мечтата им да учат балет. Той се съгласил и започнал с шест ученици, а сега има над 40.

За да отговори на изискванията на новите си ученици, той разучил структурата на тялото на по-възрастни хора и разработил специално танцови движения. Те им позволяват да разберат характеристиките на балета, но без да получат наранявания.

"Балетът, за разлика от други танци, излъчва изящество. Той помага на телата им да останат по-млади. Освен че им създава възможности да създадат приятелства, той предотвратява и забавя болести, както и им помага да останат щастливи и уверени", смята Шухуай.

Сингапур, както и други богати азиатски страни като Япония и Южна Корея, трябва да се справя с все по-застаряващо население. Средната продължителност на живота в страната е 81.4 години, а към 2030 г. се очаква 20 процента от всички сингапурци да бъдат на или по-възрастни от 65 години.

бнр / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар