четвъртък, 8 юли 2010 г.

Комунистите от вестник "стандарт",които от една год. въртят свирки на ББ искат лекарите да ги лекуват БЕЗПЛАТНО


Линейки возят като таксита,взимат по левче на километър

40 лв. за доктор на морето

Прибират 5 евро от чужденците за инжекция,системата - тройно по-скъпа


40 лева за преглед от доктор. С толкова ще трябва да се бръкне всеки роден турист, разболял се на морето. Тази година по Северното Черноморие няма нито един медицински център, джипи или зъболекар, които да са сключили договор със здравната каса. Затова всички медицински услуги по морето са платени, обясни за "Стандарт" шефът на РЦЗ д-р Веселин Балкански. Превозът до болница на пациентите пък им излиза като разходка с такси. Частните линейки в района взимат по левче на километър до Варна и обратно. Затова закъсалите със здравето и парите летовници в курортите са принудени да търсят помощ от лекарите във Варна.
За чужденците от Евросъюза със здравни осигуровки спасението без пари също е само в поликлиниките и болниците във Варна. Вторият вариант за тях е да получат медицинска услуга като използват здравната си застраховка, а третият вариант - като си платят. 40 евро струва прегледът на пациент от чужбина в медицинските центрове в Златни пясъци например. 40 лева е цената за българите. Прегледът по здравна каса се плаща едва по 12 лева на лекарите. Манипулациите за българите също са платени. 5 лева е тарифата за мускулна инжекция, 10 лева за венозна, а 15 лева се плащат за вливане със система. Същите цени, но вече в евро, са за чуждите летовници. В зависимост от вида на медицинската им полица, а и от самата застрахователна компания, те могат да платят, а след това в родината им ги компенсират. В друг случай застрахователите се договарят с медицинските центрове и плащат директно на тях. В Златните пясъци например има 8 медицински центрове, още толкова индивидуално практикуващи лекари, 4 групови и 4 специални. Денталните услуги се предлагат пак в 4 центъра. В курорта "Камчия" пък има 2 медицински центъра, в "Св. св. Константин и Елена" - 2.
Линейките на Бърза помощ във Варна пък са 22 на брой и са на разположение на пациентите денонощно. За да бъдат изпратени до пациент обаче, има определени правила за застрашаване на живота, вид оплаквания и други изисквания.
В Бургас също не са много личните лекари и медицинските центрове, които са сключили договор със здравната каса. Затова от здравното министерство обмислят вариант да командироват джипита край брега, които да обслужват пациентите през лятото. Все още обаче мераклиите затова са много малко. От Бърза помощ в Бургас обмислят да пратят най-много лекари към курортите Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър, където по традиция има най-много туристи.
Кръстина Маринова
Елена Димитрова

вс / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар