вторник, 6 юли 2010 г.

Самозабравил се крокодил-бабишкер,нарекъл се здравен министър


Лекар:Биха ме, за да не критикувам здравната министърка

5 юли 2010

София, България

При опит да присъствам на една важна дискусия, като лекар и като член на съюза Ни, един ваш служител, със задължения да отговаря за пощата и да разнася писма в РЦЗ-Русе, ми нанесе побой. Тежък удар в областта на бъбреците ми, с последствия за здравето ми, съдът ще реши колко са тежки!
Това пише в отворено писмо д-р Георги Тодоров Тодоров, Член на БЛС - Русе, Лабораторен лекар, до здравния министър Анна-Мария Борисова, съобщи afera.bg.

Припомняме, че на 3 юли, събота, грамна скандалът, че управителят на частна русенска лаборатория д-р Георги Тодоров е бит в петък вечерта от служител на Регионалния център по здравеопазване.

Екшънът се разиграл, когато д-р Тодоров опитал да влезе в залата, в която се е провеждала среща на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова с работната група, изготвила областната здравна карта. На спречкването във фоайето на хирургичния блок на МБАЛ – Русе, където се помещава районната колегия на БЛС, е имало и представители на медиите.

"Аз съм член на БЛС и имам право да присъствам на всяко обществено събиране", казва лекарят. Въпреки това обаче служителят на Регионалния център по здравеопазване не го допуска в залата. Стига се до удари и счупени стъкла.

Министърът на здравеопазването бе в Русе, за да открие официално ремонтираната сграда на отделението по зависимости в областния психодиспансер.

Предоставяме на вашето внимание пълния текст на откритото писмо:

Уважаема д-р Борисова,

На 02.07.2010 г. бяхте в Русе, обсъждахте здравната карта на областта Русе и страната в присъствието на много властимащи, като областния управител на Русе, специалист по сигурността и контараразузнаване на тоталитарната държава, но не и здравеопазване. Присъствали са и застрашени от намеренията Ви, за закриване на практики и болници лекари. Дискусията, която предполагам сте водили, бе в залата на Лекарския Съюз в Русе.

Място публично за лекарите, място което всеки лекар може да посети. Вие така да се каже, ни бяхте на гости в Русе. Обсъжданията на такива важни проблеми , като здравната карта, каквото и това да означава като термин, са публични. Всъщност, Вие като министър сте публична личност, проявите Ви са публични, обсъжданията, в които участвате са публични, достъпа до комуникация с Вас би следвало да е публичен особено на посещение извън МЗ, а когато става дума за проблем засягащ лекарите и тяхното бъдеще на среща в Нашия съюз, абсолютно задължително е да е публично.

Е, оказа се че не е. При опит да присъствам на една важна дискусия, като лекар и като член на съюза Ни, един ваш служител, със задължения да отговаря за пощата и да разнася писма в РЦЗ-Русе, ми нанесе побой. Тежък удар в областта на бъбреците ми, с последствия за здравето ми, съдът ще реши колко са тежки!

Откритото управление, на МЗ и на г-н Борисов, заявено от него, и задължително за членовете на правителството му, явно не се припокрива с действията на служителите на МЗ, които косвено са и Ваши подчинени. Инструктиран, да не пуска никого до Вас и до срещата Ви от друг ваш подчинен, явно фриволно и без да мисли е разбрал задълженията си – а именно да бие, да брани достъпа до Вас, да брани министъра от среща с инакомислещите лекари. Лекари като мен обаче, признати от ЕС, в чийто политически съюз се намираме.

Исках да Ви предам две писма и техните отговори от ЕС до мен, засягащи цялата система, но не успях. А имаше и какво да Ви кажа в дискусията, за да се замислите поне малко накъде водите родното ни здравеопазване, можеше да чуете много аргументи от един лекар, който като студент по медицина е бил 5 години член на Академичния съвет на Университета във Варна. От един лекар, който като студент се е борил за свободата на словото, върховенството на закона и демокрацията в страната. Автобиографията ми е дълга, с няколко световни признания и богата практика в Африка и за агенциите на Съединените щати там. Но никой не е пророк в собствената си страна!

Бях грубо бит от служител на Вашето министерство в Русе. Не очаквам от явно неадекватния Ви и явно немислещ преди да действа, в ситуацията служител нищо! Длъжностните лица по охраната на Болницата, май бяха изумени от действията му! Още повече изумена бе журналистката от местната преса, сега мой законен свидетел. Какво би ми се присъдило, ще реши независимия съд!

Уважаема д-р Борисова, в нормалните демокрации, след такъв инцидент, обикновено министъра подава незабавно оставка. Не очаквам това от Вас. За да не го направите, сигурно бихте намерили безброй извинения. Очаквам от Вас обаче публично извинение, за побоя нанесен ми в Русе от служител на РЦЗ, неговото незабавно уволнение, очаквам наказание за неговите преки началници и публично уверение, че никога няма да се криете от редовите лекари, ще давате редовна отчетност за действията си пред обществото и публичност на намеренията си, както и възможност те да бъдат обсъждани и критикувани!

Това е открито управление, останалото са празни приказки или т.нар. шменти капели! Вярвам, че здравия разум ще надделее над здравите сили! Вярвам, че не разглеждате лекарите като роботи, които ще изпълнят всяка ваша заповед, а като колеги, без които системата не може.

Надявам се да споделяте принципите на открито управление и демокрацията, която се надявам да е победила, безвъзвратно в страната ни. Очаквам публичното Ви извинение във формат удовлетворяващ демократичните принципи и правовата държава!

С Уважение
Д-р Георги Тодоров
Русе



иаб / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар