петък, 29 януари 2010 г.

Генно-модифицираните храни са опасни за здравето ни !


Генно-модифицираните храни са опасни за здравето ни

снимка Интернет


Генно-модифицираните храни са опасни за здравето ни !


29.01.2010

Голяма част от храните, които консумираме, съдържат генно-модифицирани организми, без това да е изрично отбелязано на етикета на стоките. Това алармираха в Пловдив еколози, лекари и специалисти по здравословно хранене. Според тях генно-модифицираните храни са опасни за здравето на хората и тяхното отглеждане може да доведе до екологична катастрофа.

Според изследване на националната лаборатория за контрол на генно-модифицирани храни, една трета от продуктите у нас съдържат такъв тип организми. В 94 храни те надвишават нормите повече от 2 пъти. Най-често това са различни видове хляб, вафли, колбаси, кайма и любимите на децата закуски тип „корнфлейкс”.

Проф. Стойчо Каров - Асоциация за биологично земеделие – „Най-лошото е, че има ГМО над 0.9, което съгласно регламентите трябва да бъде обозначено, но във никой от тези продукти няма такова обозначение.”

Сега в страните от Европейския съюз е разрешено отглеждането само на един хибриден вид царевица. В същото време легално могат да се внасят около 100 продукта, съдържащи генно-модифицирани организми, основно соя и царевица.

Недка Инджова - магистър по екология: „А почти винаги, може би едно 70-80 процента от внасяната соя в европейския съюз е ГМО.”

Все още няма изследвания как точно влияят генно-модифицираните храни върху човека, но всяка изкуствена намеса в генома на живите организми може да е фатална, казват специалистите.

Ст.н.с.д-р Валентина Божкова – Институт по овощарство: „Какво ще се случи, когато тези променени гени влязат в нашия организъм и се комбинират с нашите гени никой не може да отговори още."

Инициативният комитет, в който освен еколози и лекари влизат още готвачи, хотелиери и майки, настоява България да остане чиста от генно-модифицирани организми. В противен случай е застрашено развитието на биоземеделието и екотуризма.

Автор: Милослава Кондова - РТВЦ-Пловдив

бнт / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар