понеделник, 25 януари 2010 г.

Лекарства за множествена склероза – само за пациенти с до 65% инвалидност !


ГЕРБ = Глупаци за Експресна Разруха на България.

>>>

Лекарства за множествена склероза – само за пациенти с до 65% инвалидност !

25.1.2010, zdrave.net

Пациенти с множествена склероза са на път да останат без лечение заради нововъведено изискване на здравната каса, сигнализираха потърпевши в редакцията на Zdrave.net. От 20 януари тази година са в сила нови изисквания за пациентите с тази диагноза, които получават скъпоструващи лекарства по линия на НЗОК, потвърдиха от пресцентъра на касата. За тях вече ще се изисква да са с под 65% инвалидност, обясниха от там. Според новите изисквания, касата ще заплаща до 8 шестмесечни курса на терапия на пациенти с множествена склероза, а след това терапията ще може да бъде продължена, ако съответния пациент отговаря на определени критерии.

От здравната каса обясниха, че новото изискване е въведено, за да се спази Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността. Според тази наредба, множествената склероза спада към средно тежките заболявания и повечето от пациентите са с между 30 и 50% инвалидност.

„Необходимостта от поставяне на въпроса за съпоставимост на процента, определен в ТЕЛК-решението, и степента на функционален дефицит се наложи особено в светлината на факта, че понастоящем липсва лимитиране на продължителността на лечението. През 2007 год. отпадна лимитираната продължителност от 2 год., т.е болните продължават терапията, докато се прецени от специализираните комисии, че степента на функционален неврологичен дефицит е в рамките на изискванията, но болестта еволюира и съответно болните се явяват на комисии ТЕЛК за определяне на инвалидизацията. Това доведе през последните месеци до установяване на несъответствия – напр. ТЕЛК решение за 95% и степен на дефицит, определен от специализираната комисия 1,5. Това е несъответствие в представената документация, което следваше да се прецизира и в изискванията на НЗОК”, обясниха от касата.

С новото изискване не се очаквало да отпаднат пациенти, можело дори да се върнат стари, отбелязаха от НЗОК. По данни на здравната каса, в началото на ноември 2009 г. е имало 1089 души с действащи протоколи за лечение на множествена склероза. В касата обаче има данни за общо 1272 души с диагнозата, част от които са отпаднали заради неактуализирани протоколи, но сега ще имат възможност отново да кандидатстват за лечение.

Според Татяна Иванчева от „МС Общество” обаче, отпаднали пациенти ще има, въпреки че никой не може да каже колко ще бъдат, защото такава статистика у нас не е водена. Пациентската организация ще търси възможности за среща с представители на здравната каса и ще настоява новото изискване да не се прилага поне при заварено положение. „Има хора, които вече са минали по три 6-месечни курса и им остава последният, четвърти курс, но той им се спира, което ще означава, че парите досега са хвърлени на вятъра”, обясни Иванчева. По принцип се смята, че хора с такъв висок процент инвалидност не са подходящи за някои от скъпоструващите лекарства, но всеки случай е индивидуален, отбеляза тя. От „МС Общество” възнамеряват да потърсят мнението на специалистите и да водят преговори със здравната каса, за да потърсят консенсусно решение.

Коментарите:

25.1.2010 19:12:33 Insider Остана да намерим място в България, на входа на което да напишем "Работата ви прави свободни!".

25.1.2010 19:09:02 лекар Може да въведат следното - пациенти над 65 години с инфаркт или инсулт например да не се лекуват - ще се спестят пари и от лечение и от неплатени пенсии.

25.1.2010 19:07:33 лекар Тези с над 65% инвалидност ще ги разстрелват ли?

25.1.2010 19:03:35 Insider Това вече е прекалено!!!

25.1.2010 18:07:57 до ГЕРБ Като ти чета коментарите смятам че ще е по-добре да си смениш ника на "аспиринчо" заради чертичката по средата.

25.1.2010 17:59:30 ГЕРБ Заради Наню, Митрю и Мисирока ГЕРБ вече ще се чете така: "ГЕРБ = Глупаци за Експресна Разруха на България."

>>>

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар