сряда, 27 януари 2010 г.

Протести в Ардино срещу закриването на местната болница !




Протести в Ардино срещу закриването на местната болница !

В родопския град Ардино се намира една от болниците, в която напрежението излиза от контрол. Готвените за утре протести са причина в града да очакват здравния министър Божидар Нанев. 30 хиляди са хората в община Ардино, които разчитат на болницата в града.

От 41 клинични пътеки за миналата година в началото на 2010 се оказва, че могат да продължат с десет по-малко. Преди седмица, обаче, се оказва, че Здравната каса отказва да регистрира тези клинични пътеки, защото медицинското заведение не разполага с нужния брой специалисти. Как така за два месеца болницата от изрядна се превърна в неотговаряща на стандартите се питат работещите там и именно затова протестират от миналата седмица.

Кметът на града Ресми Мурад заяви, че отказът за регистрация на клиничните пътеки в болницата е следствие от въведените нови изисквания на НЗОК, които трябваше да влязат в сила от 1 януари 2011-та.

Според него до края на 2009-та годината болницата е предоставяла адекватни здравни услуги, с което не трябва да се затваря. Той обясни, че ще поиска пари от здравното министерство, за да може болницата да придобие статут на защитена.

бнт / The sensible road





0 коментара:

Публикуване на коментар