четвъртък, 7 януари 2010 г.

Мобилните телефони помагат срещу болестта Алцхаймер?


Мобилните телефони помагат срещу болестта Алцхаймер?
Използването на мобилни телефони може да се окаже защита срещу болестта Алцхаймер, според резултатите от изследване с опитни мишки, публикувани в САЩ, съобщиха информационните агенции. Учени изложили над сто мишки на облъчване с електромагнитни вълни от мобилни телефони всеки ден за час или два, в продължение на осем месеца.

Голяма част от опитните животни били генетично променени така, че да развият съответствието на Алцхаймер и старчески проблеми с паметта, а другите били нормални и не проявявали никакво генетично предразположение към болестта.

Установено бе, че влиянието на мобилните телефони защитава паметта на мишките и дори възстановява нормалното функциониране на паметта при тези, които вече са засегнати от Алцхаймер, каза ръководителят на изследването, професорът по неврология от университета във Флорида Гари Арендаш. Изследването показа, че електромагнитните вълни от мобилните телефони унищожават натрупванията на бета-амилоидните пептиди (вид протеини) в мозъка на мишките. Тъкмо тези натрупвания в мозъка са смятани от учените за фактор, отключващ дегенеративните процеси и деменцията, като пречат на нормалните нервни импулси между мозъчните клетки.

екип нюз / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар