събота, 10 октомври 2009 г.

Средиземноморската диета предпазва и от поява на депресия !


Преодолейте депресията със средиземноморска диета !

Октомври 2009

Средиземноморската диета освен че полезна за защита срещу поява на ракови заболявания, сърдечни болести, астма и диабет, вече е потвърдено, че предпазва и от поява на депресия, съобщиха испански учени.

Според проучването 30% по-малка е вероятността за поява на депресия, ако човек яде плодове, зеленчуци, риби, варива и по малко червено месо. В изследването направено от учени в университетите Лас Палмас и Навара са се включили над 10 000 души и е продължило четири години. В целевата група на са били разпитани основно оженени мъже, които са бивши пушачи, тъй като явно учените считат, че тези хора имат големи вероятности да получат депресия.

Американското списание Archives of General Psychiatry публикува резултатите, които веднага бяха обявени от BBC и Агенция Ройтерс. Учените откриха, че ако се спазват правилата на хранене според средиземноморската диета намалява вероятността за поява на депресия. Основните съставки на средиземноморската диета са големите количества зехтин, умерената консумация на алкохол и на млечни продукти, по малко червено месо и големи количества варива, зеленчуци, плодове, сухи плодове, овесени ядки и риба.

Според някои учени консумацията на големи количества зехтин покачва нивото на серотонин в мозъка, което води до чувство на душевно и умствено здраве. Да не забравяме, че и повечето антидепресанти целят в покачването на серотонина. Освен това средиземноморската диета със сигурност помага за кръвообращението, за функционирането на кръвоносните съдове и е полезна срещу възпаленията – все фактори, които водят до състояния на депресия.

Испанските учени, които са направили проучването си признаха, че все още не са открили механизма, чрез който начинът на хранене влияе на душевните терзания и затова заявиха, че е необходимо да бъдат направени и други изследвания, които да хвърлят светлина върху тайната на средиземноморската диета.

http://www.grreporter.info/The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар