петък, 30 октомври 2009 г.

България връхлетяна от епидемия от свински грип,обясни главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев !


Божидар Нанев Фото: Люлин Христов Стаменов.

Свинският грип ще покоси 2 милиона българи !

29-10-2009Екатерина Митева

Затварят още училища заради разпространението на заразата !

Около 2 млн. българи ще се заразят със свински грип през следващите месеци, когато страната ни ще бъде връхлетяна от епидемията, обясни главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. Към момента официално регистрираните болни, при които е доказано наличието на заразата, са над 200 души. Болните обаче са в пъти повече, достигат поне 50 000 души, категорични са здравните експерти.

При някои хора болестта протича много леко, при други има усложнения, но като цяло грипът поваля по-младите, обясни д-р Кунчев. Затова властите препоръчват при наличие на симптомите на вируса, които са абсолютно сходни с тези на сезонния грип, веднага да се търси лекарска помощ. След преглед джипито може да прецени да прати пациента в болница, където лечението му ще бъде напълно безплатно.

До момента в лечебните заведения в страната са разпределени над 130 000 дози от антивирусните препарати. Допълнително ще бъдат отделени още 6 млн. лв., с които да се закупят още толкова. В случай че джипито прецени, че пациентът се нуждае от домашно лечение, той ще трябва сам да си купи лекарства. Цената на препаратите „Тамифлу” и „Реленца”, от които се повлиява вирусът на свинския грип, е 37 лв. за една опаковка, която е достатъчна за един курс на лечение.

Има възможност препаратите да бъдат изписвани и давани на пациентите и от съответното лечебно заведение, в което са прегледани, въпреки че ще се лекуват в домашни условия. Преценката обаче е на личния лекар. Занапред те ще изписват антивирусните медикаменти при симптоми на грипа още преди да е потвърдена диагнозата. Така ще се избегнат усложненията, освен това тези препарати се използват и при лечението на сезонния грип, обясни главният епидемиолог на здравното министерство д-р Ангел Кунчев. Препаратът ремантадин не е доказано ефективен при лечението на новия вирус, затова и той не се препоръчва от медиците.

В момента стойностите на разпространение на заразата не са епидемични, което означава, че има по-малко от 180 болни на 10 000 души население, каза здравният министър Божидар Нанев. Въпреки това обаче има области, в които болестта се разпространява с по-големи темпове. Това са регионите Бургас, Ямбол, Силистра, Плевен, Габрово, Ловеч, Монтана, каза Тенев.

Затворени заради грипна епидемия са вече над 6 училища в страната. Грипна епидемия се обявява, когато 30% от учениците отсъстват по болест, обясниха от столичния инспекторат по образование. При наличието на един или двама ученици, които доказано са носители на новия вирус и голям брой отсъстващи от уроците деца, предполагаме, че става дума за свински грип. Затова и учениците се разпускат по домовете си. В случаите, когато някой има симптоми, по-добре е да остане вкъщи, отколкото да посещава училище или работа, където би могъл да пренесе заразата, каза Кунчев.

ВН / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар