петък, 9 октомври 2009 г.

Ефикасна ваксина срещу тумори скоро ще се използва за лечение !


Ваксина лекува рак

09.10.2009 / 19:55

Ваксина лекува рак !

Ефикасна ваксина срещу тумори скоро ще се използва за лечение. Клиничните изпитания, които до сега са доказали изключителни резултати бяха представени днес на международна конференция за новостите в имунотерапията и напредъка в създаването на ваксини. България също участва в проучванията на една от ваксините, която използва откритието на тримата учени, получили Нобелова награда за медицина в понеделник.

Наричат я теломеразна ваксина. Теломеразата е ензимът, който стана известен покрай Нобеловата награда за медицина. Това е онзи ензим, който защитава генетичнтана информация в клетката и може да предотврати стареенето й. За съжаление това е и същия ензим, който кара туморните клетки да се размножават безгранично.

Защото там този ензим е най-активен и в най-голямо количество. И точно това използват учените. Те активират естествените имунни клетки да атакуват и унищожат туморите.

Проф. Густав Гаудернак, Университета на Осло:
- Започнахме първите клинични изпитания преди 9 години, когато включихме около 700 пациенти с рак на белия дроб и на кожата. Това бяха все пациенти, които не се повлияват от химио и лъчетерапия. Резултатите ни бяха много обещаващи. При някои туморът изчезна, при други намаля и те живяха по-дълго. Сега ваксината е във втора фаза на изпитания, които се провеждат във Великобритания с 1200 пациенти с различни тумори. И ако се потвърдят резултатите от от първа фаза, то тази ваксина ще може
да се регистрира и ще стане утвърден метод на лечение във всяка страна.

Репортер:
- Кога?


Проф. Густав Гаудернак, Университета на Осло:
- Аз мисля че резултатите ще бъдат готови през 2011 - 2012 г.

Теломеразната ваксина може да се прилага при повечето тумори. Защото атакува механизъм, общ за всички ракови клетки - да се размножават неограничено. И въпреки че ваксината няма страничните токсични ефекти на лекарствата, засега няма изгледи да измести изцяло химио или лъчетерапията. Още повече учените смятат, че бъдещето е в комбинираната терапия.

Проф. Елисавета Наумова:
- Медикаментите правят туморните клетки по-чувствителни за действието на ваксината. Така че определено е възможно комбинация от двете форми. Но така или иначе има много болни, които не се повлияват от химио и лъче терапия така, че ако се комбинират с имунитерапията наистина това е огромен усех и вече има така доста оптимистични данни в тази насока.

В голямата си част изследванията на теломеразната ваксина са финансирани по европейски проекти, в които участват учени от много европейски университети. Наши учени също имат известен дял в изследванията. А европейското финансиране, означава че нито една фармацевтична компания няма да търси връщане на инвестициите си чрез цената. И когато бъде одобрена, ваксината ще струва малко повече от производствената й цена. С други думи - ще бъде достъпна за всички.


http://infocenter.bnt.bg


The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар