неделя, 18 октомври 2009 г.

Турският заместник-министър на здравеопазването Туран Бузган съобщи,че са заявени 43 милиона дози ваксини от три разновидности !


Турция ще внесе 43 милиона ваксини срещу свинския грип !

Нахиде Дениз - кореспондент на БНР в Истанбул

Всички ученици в Турция предстои да бъдат ваксинирани срещу вируса на свинския грип, заяви турската министърка на образованието Нимет Чубукчу. Това ще стане до края на настоящата календарна година, допълни тя.

Турският заместник-министър на здравеопазването Туран Бузган съобщи, че са заявени 43 милиона дози ваксини от три разновидности.

Първите 500 хиляди дози се очаква да пристигнат в понеделник, 19 октомври.

Освен учениците, ще се ваксинират здравните работници, а също и отиващите на поклонение - хадж. В началото на идния месец започват традиционните годишни пътувания на мюсюлманите за поклонение в светите земи Мека и Медина. Тази година към другите ваксини се прибави и задължително ваксиниране срещу вируса на свинския грип.

Съобщенията за случаи на заболявания от свински грип в частно учебно заведение в Анкара в началото на тази седмица предизвикаха сериозна тревога в Турция. От вируса са били засегнати 10 деца, които вече се подобряват. Твърди се, че вирусът е бил пренесен от дете от Шотландия, а другите случаи били от контакти с учители и ученици от чужбина по време на екскурзия в Кападокия.

Бившият министър на здравеопазването Осман Дурмуш обаче критикува внасянето на ваксините като изтъкна, че има съмнения относно страничните им ефекти.

бнр / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар