сряда, 13 май 2009 г.

В умерени количества виното подпомага умствената дейност


Ползите от чаша вино

13 май 2009, 12:08

Мадрид, Испания

В умерени количества виното подпомага умствената дейност, с което може да се избегне старческото слабоумие. То увеличава нивото на добрия холестерин HDL, съобщава испанският вестник “Ел Паис”.
Според едно британско изследване, който пие чаша вино на ден, намалява с 11 % риска да получи гастрит или язва. Испански учени твърдят, че само половин чаша вино може да предотврати заразяване със салмонела.
Във виното има много органични киселини, които спомагат за нормалния цикъл на биологичното окисляване на храните.
За предпочитане е алкохолът да се пие по време на ядене, защото тогава кръвта го усвоява по-бавно, намалява интоксикацията на организма и регулира преработването на мазнините в храната.
Австралийски учени са открили, че чаша вино на ден намалява риска от рак на яйчниците с 50 %. Те го обясняват с антиоксидантите и фитоестрогените на виното, които имат противоракови свойства.
Алкохолът във виното увеличава нивото на естрогените. Този хормон забавя разрушаването на старите костни клетки и спомага за синтеза на тъканите.
Според изследванията на Медицинския факултет в Харвард жените, които пият по една-две чаши вино на ден, намаляват риска от диабет втори тип с 40 %. Причините за това не са изяснени, но може би виното намалява резистентността към инсулина при хоратау болни от диабет.
През 2002 г. лекари от Харвардската школа за обществено здраве публикуваха резултатите от широкомащабно изследване, според които 44 % от хората, пиещи умерени количества червено вино, боледуват по-рядко от пълните трезвеници или любителите на другите спиртни напитки. Учените в САЩ са стигнали до заключението, че това се дължи на флавоноидите, които се борят с риновирусите, а те се основните причинители на простудата.
Учените са установили, че редовно пиещите вино хора тежат по-малко от тези, които го пият от дъжд на вятър. Това не означава, че виното изгаря излишните калории. Но виното съдържа ресвератрол, който спомага за обмяната на веществата и намалява риска от надебеляване.

0 коментара:

Публикуване на коментар