сряда, 16 март 2011 г.

Мъж,изгорил се с бира "Старопрамен",е приет в "Пирогов"


Мъж, изгорил се с бира, е приет в "Пирогов"

Тази сутрин в Клиниката по токсикология на "Пирогов" е приет 49-годишният В.В., съобщиха от пресцентъра на болницата.


Мъжът е пил бутилирана бира, когато усетил, че започва да му пари на гърлото.

При анализа на съдържанието на питието е установено, че съдържа химическа основа. Пациентът е настанен на лечение и е включен на системи. Началникът на отделението по токсикология доц. Маргарита Гешева каза за БГНЕС, че състоянието на пострадалия е задоволително, но не може да каже повече, защото в момента следствените органи разследват случая. /БГНЕС София / България BgTimes.Net







:::

Остатъци от натриева основа в бирена бутилка са изгорили 49-годишния мъж, настанен в „Пирогов”

16 март 2011

София. Остатъци от натриева основа по бутилка с бира са причина за изгарянията на гърлото на 49-годишния мъж. Това каза за Агенция „Фокус” доц. Маргарита Гешева, началник на отделението по токсикология за възрастни в УМБАЛСМ „Пирогов”. Тя обясни, че при производството на бира обичайна практика е бутилките да бъдат допълнително дезинфектирани с натриева основа. В процеса не участва човешка ръка, миенето става машинно. „Бутилките се набождат на шишове и се изплакват с вода. Машината понякога ги пропуска и по бутилката остават капки натриева основа. Долива се бира и се получава различна концентрация на натриева основа с бира. Но дори когато е слаба тази концентрация, тя упражнява токсично въздействие върху лигавиците на устната кухина, на хранопровода и на стомаха”, обясни доц. Гешева. Тя посочи, че в практиката си има случаи, които са довели до инвалидизация на болния – до социална и физическа инвалидизация.
Случаите с подобни изгаряния са се разредили след въвеждането на пластмасовите бутилки за бира. „Когато навремето по-често се използваха половинлитровите стъклени бутилки, не беше толкова рядко. Сега е изключително рядко. За последните две години не сме имали нито един случай”, уточни тя.
49-годишният пациент в момента почти няма оплаквания, но според доц. Гешева това не е никаква гаранция, че не биха останали следи от токсичната концентрация. Пациентът не е склонен да се направят допълнителни изследвания, които биха били най-информативни за лекарите, обясни доц. Гешева. Отново ще разговарям с него, за да получим степента на изгаряне, допълни тя.
Екатерина ПАНОВА

иаф / BgTimes.Net / http://thesensibleroad.blogspot.com


:::

Бира изгори стомаха и червата на мъж

16 март 2011

София, България

Питието съдържало натриева основа

49-годишен мъж е приет тази сутрин в Клиниката по токсикология на „Пирогов” с вътрешни изгаряния от бира. Той е пил бутилирана бира, когато е усетил, че започва да му пари на гърлото. Анализът на съдържанието на питието показал, че то съдържа химическа основа. Пациентът е настанен на лечение и е включен на системи.

"Бирата е била "Старопрамен", в стъкпена бутилка, каза за БЛИЦ доц. Маргарита Гешева, началник на отделението по токсикология за възрастни. В нея е имало натриева основа, каквато по думите на Гешева може да остане при недобре измити бутилки.

Мъжът, който е постъпил в клиниката с изгаряния на лигавиците и гастро-чревния тракт, е в задоволително състояние, обясни доц. Гешева и допълни, че напоследък случаи като този са по-редки, защото и стъклените бутилки са по-малко в сравнение с пластмасовите./БЛИЦ

0 коментара:

Публикуване на коментар