понеделник, 7 март 2011 г.

Разделно хранене


Разделно хранене по Уилям Хей

Разделното хранене е балансиран хранителен режим, препоръчван от много диетолози. Те разработват свои методи за разделно хранене. Американският диетолог д-р Уилям Хей също препоръчва прилагане на системата на разделното хранене.
Според системата на д-р Хей храните се класифицират в 3 основни групи: алкалообразуващи, киселинообразуващи белтъчни и киселинообразуващи въглехидратни храни. Храните трябва да се комбинират здравословно и балансирано, така че съотношението между алкалообразуващите и киселинообразуващите да е 4:1.

* Алкалообразуващи храни:зеленчуци (с изключение на съдържащите скорбяла), пресни плодове (без сини сливи и боровинки).
* Киселинообразуващи белтъчни храни: месо, птици, дивеч, риба и морски дарове, цели яйца, сирене, прясно и кисело мляко, соя и соеви продукти, домати, преминали през топлинна обработка, консервиран доматен сок, сухи вина.
* Киселинообразуващи въглехидратни храни: всички зърнени храни (пшеница, ечемик, ориз и т.н.), хляб, брашно, овесени ядки, много сладки плодове (банани, зрели круши, сладко грозде, смокини, фурми, сушени плодове), бобови растения без соя, фъстъци, фъстъчено масло, въглехидратни зеленчуци (картофи, царевица, артишок), бира, сладки вина и ликьори.
* Неутрални храни: краве масло, сметана, крема сирене, жълтъци, зехтин, растителни масла, всички ядки без фъстъци, зелени и кореноплодни зеленчуци без картофи и царевица, кълнове, подправки, мед, вода, билков чай, прясно изцеден доматен сок, слабо кафе или чай в умерени количества.

Основни принципи на разделното хранене на д-р Хей
Разделно хранене – първи принцип на д-р Хей
Основното правило е да не се смесват белтъчни и въглехидратни храни на едно хранене. Макар че и двата вида храни са киселинообразуващи, те не са съвместими. Белтъчините изискват кисела среда за разграждането си в храносмилателната система, докато за успешното смилане на скорбялата (въглехидратите) е необходима алкална среда. Ако двата вида храни се смесят, киселата среда частично се неутрализира и белтъчините не се усвояват пълноценно. Неутралните храни може да се комбинират, както с белтъчни, така и с въглехидратни.
Разделно хранене – втори принцип на д-р Хей
Препоръчва се дневното меню да се балансира така, че всеки ден да се осъществява по едно въглехидратно, едно белтъчно и едно неутрално хранене. Разбира се, съществуват и други, по-либерални схеми.
Разделно хранене – трети принцип на д-р Хей
Между белтъчното и въглехидратното хранене трябва да минат 4-5 часа.
Разделно хранене – четвърти принцип на д-р Хей
Трябва да се избягват преработените и рафинираните храни. Това правило се спазва трудно, тъй като магазините са препълнени с храни в готов или полуготов вид. Но когато имате възможност, приготвяйте храната си сами, като предпочитате пълнозърнести брашна, нелющен ориз и био продукти.
Разделно хранене – пети принцип на д-р Хей

Пресните плодове и зеленчуци трябва да преобладават в дневното меню. Препоръчва се да се консумират сурови, задушени на пара или леко запържени. Плодовете е добре да се ядат самостоятелно или да се приемат в началото на храненето, като се оставят 15-20 минути до консумирането на другите ястия, за да се смелят поне отчасти. Повечето плодове може да предшестват белтъчното хранене.Много сладките плодове, както и сушените, се сервират преди въглехидратното основно хранене. /Rozali.com

The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар