неделя, 9 май 2010 г.

На пазара гръцки домати с миниращ молец !


На пазара гръцки домати с миниращ молец !

:::

доматен миниращ молец

молец

Гъсеницата на T. absoluta минира листата, стъблата и се вгризва в плода, причинявайки значителни загуби от доматената реколта в оранжерии и на открито. Щетите могат да достигнат 100%. Tuta absoluta (Meyrick, 1917) е изключително опасен листоминиращ молец, който напада най-силно доматите. Видът е намиран също по патладжан, пипер и картофи, както и по други културни и диви растения от сем. Solanaceae като Solanum nigrum, Lycopersicon hirsutum, Solanum lyratum, Solanum elaeagnifolium, Datura stramonium и Nicotiana glauca. В Италия видът е съобщен по фасул. T. absoluta произхожда от Южна Америка и през последните десет години се е разпространила в голяма част от континента. В Европа видът за първи път е установен в Каталуния (Испания) през 2007 г., но вероятно е внесен там няколко години преди това. През 2008 г., освен в Испания, огнища на нападение са установени още в Мароко и Алжир, а през 2009 - в Южна Франция, Италия, Румъния и Кипър.


:::

09.05.2010

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на Националната служба за растителна защита да извършва завишен контрол при вноса на домати от Гърция.

Причината е в наличието на доматен миниращ молец.

На зеленчуковите пазари в Благоевградски регион е установена зараза в домати, произведени в Гърция, остров Крит.

Това съобщиха от Регионална служба за растителна защита - Благоевград.

Специалистите поясниха, че заразата е във вид на ларва по зеленчуците и се причинява от много опасния неприятел „миниращ молец".

Тя е установена и на Кърналовския пазар, потвърдиха инспекторите от Растителна защита в Петрич.

По техните думи, заразата не е опасна за здравето на хората, ако доматите обилно се измиват и изрязват паразитите.

Тя обаче е много вредна за посевите в България, защото може да се предаде от вносните зеленчуците по пазарите.

Разсадите могат да бъдат повредени и унищожени от молеца, който в жизнен цикъл от 29 до 38 дни, в зависимост от температурата, може да се размножи много бързо.

Над 600 дка е оранжерийното производство с домати през тази година на територията на община Петрич.

Специалистите препоръчват на земеделците да наблюдават посевите за евентуална поява на яйца от молеца по листата и зелените плодчета и да търсят незабавна фитосанитарна помощ в Растителна защита.

н.бг / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар