вторник, 11 май 2010 г.

Има опасност доставките за жизненоважни медицински консумативи да спрат от 20 май 2010 г. !


Вносът на медицински консумативи може да спре !

Има опасност доставките за жизненоважни медицински консумативи да спрат от 20 май 2010 г., ако болниците не покрият дълг от 100 млн. лева, просрочен повече от година. Това съобщиха от Асоциацията на вносителите и производителите на медицинска техника и консумативи днес по време на дискусията - Здравеопазването между пазара и морала. Кръглата маса се проведе в рамките на изложението Булмедика - Булдентал и представи най-наболелите проблеми в здравната система у нас.

Асоциацията на вносителите на медицинска техника и консумативи представлява 32 фирми и те покриват над 80 % от доставките за болниците. Ако заплахата се реализира, много лечебни заведения ще изпаднат в критична ситуация и невъзможност да извършват редица животоспасяващи процедури.

Вносителите ще прибягнат до тази крайна мярка, защото след множество открити писма и срещи, включително и с премиера не са осъществени никакви плащания и те повече не могат да кредитират здравеопазването. Вносителите са платили и данъци, върху сумите по всяка фактура за доставка на консумативи. За да се издължават на чуждите производители, които не допускат отлагане на плащания, вносителите са взели кредити и трупат лихви по тях,затова смятат, че единственото решение е спиране на доставките.

Силвия Петрова - Асоциация на вносителите на медицинска техника и консумативи:
- Задълженията с дълъг период на просроченост нарастват непрекъснато -това е основната причина, поради която ние сме принудени да го направим, а не го искаме. Когато нямате доставка на консуматив - било спринцовки, било сърдечна клапа, катетър или стенд, който трябва да ви имплантират, ако сте в спешно състояние - това просто не може да се случи. Значи това може да доведе до смъртта на много пациенти за съжаление.
Автор: Талка Симеонова

бнр / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар