събота, 8 август 2009 г.

Ботоксът убива !


Откажете се от ботокса. Може да убива!


Публикувана: Четвъртък, 6-и Август 2009

Откажете се от ботокса. Може да убива!

Спагети и аморе!” Така София Лорен отговаря на въпроса как успява да запази красотата и свежестта си дори и на 70. Старомодно! Отдавна не е тайна, че София Лорен и компания сякаш не остаряват не просто заради желязната си дисциплина и добрите гени. Основен помощник в борбата им с времето е една от най-силните отрови в света - ботокс. Само два килограма от нея могат да изтребят цялото човечество. Микроскопични количества, инжектирани внимателно под кожата на лицето обаче, убиват само основния свидетел на възрастта ни - бръчките.

Холивуд е луднал по отровата от десетилетия. Тя е най-желаната корекция в пластичната хирургия. Ботокс се продава повече и от аспирина не само в САЩ, но и в Европа и Азия. Производителите му са най-печелившите фармацевти въобще. Дори и в София вече се организират така наречените ботокс-партита, на които дами от хайлайфа се събират на кафенце и инжекцийка.

След раздумката те се разотиват по-млади, по-красиви, по-щастливи. Поне за кратко. Защото отровата се разнася и бръчките се появяват отново. Често обаче те са още по-дълбоки отпреди, мускулите на лицето увисват и променят грозно физиономията, а в някои случаи функциите им толкова отслабват, че лицето заприличва на маска.

Все повече лекари съветват ботоксът да се избягва. Причина за това е не само невинаги положителният ефект от инжектирането му, а и десетките странични ефекти, които има. Понякога разхубавяването завършва дори със смърт, предупреждават експерти. Ако попаднете в ръцете на лекар, който не владее техниката на инжектиране или пък прекали с количеството ботокс, това може да струва живота ви, предупреждават лекарите. Често при тях идват пациенти на некадърни пластични хирурзи, които имат затруднения с дишането, трудно преглъщат или едва отварят очите си просто защото инжекцията ботокс е поставена неправилно и е засегнала и други мускули на лицето. Рядко, но понякога се стига и до смъртни случаи, ако е засегната мускулатурата, помагаща за дишането.

Въпреки тези опасности ботоксът продължава да е най-модерната дрога за младост. В крайна сметка всички искат да излеждат като Мадона, която е на 50, а челото й е гладко, сякаш няма и 20. В САЩ хит на книжния пазар е малък справочник за деца, чиито родители смятат да се подложат на пластични корекции. Главната героиня е нарисувано момиченце, което разпитва майка си: "Мамо, защо искаш да изглеждаш различно? Читателят всъщност също си задава този въпрос - в крайна сметка майката е самото съвършенство: тънка талия, дълги крака, пищен бюст, пълни устни, гъста грива. Както се полага за всяка героиня от комикс. Тя обаче не смята така и отговаря: “Не различна, маме, а красива!” Затова си е поръчала нов нос и по-малко мазнини по корема. Книжката се казва “Моята красива мама” и предлага помощ на децата, чиито родители се променят твърде много. А те са хиляди. В Ню Йорк и Калифорния да оставиш бръчки по лицето си, е признак на простотия.

Нещо като да ходиш с необръснати подмишници.

В Европа тази мания е с по-малки размери, но в определени кръгове е факт отдавна.

Ботоксът е съкратено название на отровата ботулинумтоксин. Открит е като лек от калифорнийския очен лекар Алън Скот. С него той успял да излекува кривогледство и отпускането на клепачи.

Отровата парализира нервите обаче само за кратък период и трябва да се инжектира отново и отново. Тя не лекува, а облекчава. Същото се отнася и за опъването на бръчки. С такава цел започва да се прилага през 80-те в САЩ и през 90-те в Европа.

Прилага се и като лек срещу мигрена, но все още няма доказателства, че е успешна. Лекарите предполагат, че става дума вероятно по-скоро за плацебо ефект, когато инжекциите с ботокс премахват главоболието.

Дали и при разкрасяването не става дума за подобен феномен, след като околните често въприемат инжектираното лице чуждо и по-скоро грозно застинало като маска, докато собственикът му е убеден в красотата си? Психолози обясняват този ефект с това, че хората виждат в огледалото онова, което желаят, а не реалността. Затова и онези, които и на 60 вътрешно се чувстват млади, изглеждат като 40-годишни и внушават повече свежест в околните от връстниците си с опъната изкуствено кожа. Пластичната хирургия не спасява от душевен дисбаланс.

ЙОГА ЗА ЛИЦЕ

26 мускула на лицето помагат за всяка мимика, присвиване или затваряне на очите, смях, дъвчене... Тренирането на поне част от тези мускули може да запази младостта за дълго и да прогони бръчките с по-добър ефект от този на инжекциите с ботокс.

Най-ефикасно е следното упражнение: показалците се поставят на външния ъгъл на двете вежди, веждите се опъват настрани, а очите се затварят.

Според последователи на йогата за лице това упражнение може да окаже същия ефект, какъвто имат и операциите.

24 Часа/The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар