събота, 1 август 2009 г.

Производителите на 50 хранителни добавки и продукти за здравето от 66 проверени лъжат откровено в рекламите си за ефекта от употребата им !


Продават я в магазините и интернет !

Отровна хранителна добавка поразява мозъка !

Предлагат капсулите въпреки забраната на здравните власти!
.
Председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев: От “чудодейни” илачи се печелят милиони

СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Снимка: Марин Кръстев

Павел Кърлев иска регистрационен режим за хранителните добавки

- Г-н Кърлев, ясно ли е по смисъла на кой закон се регистрират хранителните добавки, преди те да бъдат пуснати в аптечната мрежа?

- Ясно е, никой не ги регистрира. Хранителните добавки не ги лови нито Законът за лекарствените средства, нито Законът за храните.

Тази празнота трябва да бъде решена по възможно най-бързия начин, за да не страдат хората. В продължение на осем години ние от Федерация на потребителите водим борба този проблем да бъде решен. Презумпцията е, че такива препарати не са храни, за да бъдат третирани от Закона за храните, но не са и лекарства, за да бъдат разрешавани и забранявани от Закона за лекарствените средства. Ако обаче човек чете рекламите за тях, се оказва, че те са "чудодейни" и едва ли не церят всички заболявания. По този начин производителите и вносителите им експлоатират чувството на неудовлетвореност на пациентите и техните близки, които не са излекувани или не са получили облекчение от дадено заболяване с медикаменти. Единствената надежда на тези хора остават измислените свойства на такива продукти.

Има например един човек, представящ се за академик Хлебаров, който "лекува" с над 800 вида хранителни добавки за всички видове заболявания, издал е дори книга. Излага "продуктите" си в софийските Хали. На практика той експлоатира чувствата на хората в момент, когато за тях няма друго решение.

- Защо според вас в продължение на толкова години въпросът с регистрацията на хранителните добавки остава нерешен?

- Защото много хора печелят от тях милиони. Потребителски проблем е не само продажбата им, но и техните подвеждащи реклами, които уверяват в свойства на продукт, който въобще не е минал никакви изпитвания, за да се знае дали ги притежава или не. Видите ли в листовката или в рекламата им, че предлагат цяр за много заболявания, смятайте, че ви мамят.

- На какво основание Изпълнителната агенция по лекарствата изтегля хранителни добавки от аптечната мрежа, при положение че те не са регистрирани по смисъла на Закона за лекарствените продукти?

- Когато на пазара има опасен продукт, всички институции и органи, свързани с отрасъла, който го произвежда, са длъжни да предотвратят разпространението му. Ангажименти имат Изпълнителната агенция по лекарствата и Държавната комисия за защита на потребителите, която обаче от години е измъчвана от безхаберие. Контрол следва да упражнява и бившата ХЕИ, наричана вече РИОКОЗ. Законът за защита правата на потребителите предвижда такава възможност.

- Ясно е, че хранителните добавки не подлежат на разрешителен режим както лекарствата. Означава ли това, че човек, дори да се окаже тяхна жертва, не може да направи нищо?

- Ако човек пострада от хранителна добавка или не получи обещания ефект, може да съди производителя или вносителя или да иска обезщетение. По смисъла на Закона за защита на потребителите от продажбите им чрез нелоялни търговски практики се реализират огромни финансови печалби.

- Как купувачът може да разбере, че му пробутват хранителна добавка без каквито и да е лечебни свойства?

- Ако на опаковката или в листовката е спомената думата "чудодейни качества", е повече от ясно, че не стават за нищо. Не купувайте нищо, което ви обещава лечение на много заболявания, често пъти изключващи се взаимно едно друго.

Самият факт, че някой по такъв брутален начин се опитва да ви пробута стоката си, трябва да е важен индикатор за вас.

- Известно ли ви е да има осъден производител или вносител?

- 99 процента съм сигурен, че осъден няма.

монитор/The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар