петък, 7 август 2009 г.

Динята - естествен антидепресант !


Динята - естествен антидепресант !

Динята - естествен антидепресант -

Летните жеги могат да доведат до депресия при някои хора затова пък динята е отлично средство и за разхлаждане и за добро настроение. Освежаващия плод укрепва имунната система, не съдържа никакви мазнини и е с високо съдържание на витамин С, подходяща е при диети за намаляване на теглото.


Един от най-приятните и освежителни плодове през лятото е динята. Тя е отлично средство за разхлаждане в горещините. Динята е плодов зеленчук. Според някои изследвания първоначално е била диворастящо растение в полупустинята Калахари, търговците се досетили, че може да бъде култивирана и започнали да продават семките и, така тръгвайки от там се разпространила из целия свят. Според други източници родината на динята е древен Египет, интересно е, че още тогава, древните египтяни приготвяли от семките на дините целебно масло близко по качество на бадемовото. Днес динята е познат и обичан плод навсякъде по света. Съществуват повече от 1200 сорта диня, като с вкусния плод и кората му се приготвят множество ястия, както сладки така и солени на вкус. През горещините тялото губи вода и ценни минерали, можем да си ги набавим консумирайки диня. Освен, че е много вкусна динята е и много полезна храна. Според последните изследвания тя е една от храните. които най-много помагат срещу рак тъй като е значителен източник на ликопен - антиоксидантно вещество което предпазва от рак. Списъкът с полезните и въздействия върху човешкото здраве е дълъг, освен приятният и вкус има още много причини за да консумираме този плод. Динята съдържа аргинин, които увеличава хормоните на растежа, той отпуска съдовете и намалява артериалното налягане. Аргининът притежава и психотропно действие, има способността да подобрява настроението. Според учените динята е най-добрия природен антидепресант. Знаем, че летните жеги могат да доведат до депресия при някои хора затова пък динята е отлично средство и за разхлаждане и за добро настроение. Освежаващия плод укрепва имунната система, не съдържа никакви мазнини и е с високо съдържание на витамин С, подходяща е при диети за намаляване на теглото. Когато се консумира в по-големи количества чисти шлаките в организма и помага за изхвърлянето на отровите, съдържа и вещества способни да разтворят дори и камъни в бъбреците.

ДинЯта е полезна при наднормено тегло

В динята има множество елементи укрепващи човешкия организъм. През горещините, когато човек се поти губи магнезий, а той е важен минерал с противостресов ефект, липсата му води до раздразнителност и нервност. Динята съдържа магнезий затова тя успокоява, ободрява, подобрява настроението и качеството на нощния сън. Подходяща е и за диабетици, но дозата не бива да надвишава 300 гр. дневно. Плодът е полезен при анемия, артрит, подагра, хронична бъбречна недостатъчност и при проблеми с пикочните пътища. Добър източник е на витамин А, 95% от съдържанието и е вода, съдържа 5-10% захари, състоящи се от захароза, гликоза, фруктоза. Динята съдържа още пектинови вещества, целулоза, витамините D1, B2, B6, C, PP, H, фолиева киселина и каротин. Полезна е при наднормено тегло, заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката. Плодът съдържа вещества, които имат способността да намаляват болката в мускулите. Динята съдържа веществото цитрулин разширяващо капилярите. След преработката му в организма то е изключително полезно за сърцето, кръвоносната система и имунната система. Полезните свойства на динята са много, тя е вкусен и полезен плод на чието освежително, ободряващо действие можем да се наслаждаваме в горещите летни дни.

03 August 2009, Monday
ХАТИДЖЕ ИБРАХИМ


The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар