четвъртък, 13 октомври 2011 г.

СЗО: Все по-уязвими сме към болести, причинени от заразена храна


СЗО: Все по-уязвими сме към болести, причинени от заразена храна

Изследването на епидемиите е станало по-трудно, защото храната може да съдържа съставки от целия свят, пренесени чрез сложна глобална верига за доставка
Новини
Светът става все по-уязвим към епидемии от болести, причинени от заразена храна, поради увеличаващата се световна търговия, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

Изследването на епидемиите също е станало по-трудно, защото храната може да съдържа съставки от цял свят, пренесени чрез сложната глобална верига за доставка, поясни генералната директорка на организацията Маргарет Чан.

Епидемиите от заразени храни се превърнаха в особено голяма заплаха за света, свързан посредством огромните обеми международна търговия и пътувания, добави Чан на конференция в Сингапур за подобряването готовността за борба с глобални заплахи за здравето.

По думите й епидемиите са "големи" като потенциал от гледна точка на географско разпространение, в което често са включени много страни.

Едно от предизвикателствата пред правителствата по света е как да "намалят последиците за здравето и икономиката от болестите, причинени от заразени храни".

Чан даде за пример тазгодишната епидемия с новия смъртоносен щам на Е.коли, който причини смъртта на 51 души в Европа, засегна близо 4000 души и нанесе огромни щети на

производителите на зеленчуци.

След хаоса, в който първо бяха набедени краставици от испански биоферми, после кълнове от германски, а вината най-после беше проследена до семена от сминдух, внесени от Египет - въпреки че Кайро продължава да отрича.

Проблемите днес могат да възникнат по всяка една брънка на сложната верига за производство и доставка на храни, подчерта Чан.

Епидемии, причинени от заразена храна, е имало и в миналото, но различното в наше време е, че ако нещо се зарази в една страна, то може да засегне между 50 и 100 други, отбелязват от СЗО.

По време на истерията със заразата от Е.коли в Европа британски експерти предупредиха, че храните и напитките са изложени на нарастваща опасност от отравяне от терористични групи.

Според тях производителите и прекупвачите са уязвими на атаки от страна на идеологически и политически мотивирани групи, които искат да сеят масов хаос и смърт, като отровят хранителните доставки.

http://www.vesti.bg / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар