четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Комбинират акупунктурата с подводен масаж и пелинова пура


Убождания убиват болката и свалят кръвното

Топят с игли 50 кг

Комбинират акупунктурата с подводен масаж и пелинова пура

Високо кръвно или наднормено тегло, стрес или мигрена - все сред често срещаните проблеми на млади и стари. Тук традиционната медицина често се проваля, като носи само временно подобрение. Ако сте отворени към алтернативната медицина и нейните методи, може да опитате акупунктурата и съпътстващите я лечения. Доказано е, че тя успява там, където медикаментите се провалят. Предимството на този древнокитайски метод е, че дори да не ви донесе нужните резултати, няма да ви навреди.

"Традиционната медицина предписва за всяко заболяване на един човек отделно лекарство. Повечето доктори не следят дали медикаментът, който изписват, си взаимодейства с останалите, които пациентът приема за другите си болести. Така може да се стигне до нежелани усложнения. При китайците подходът е индивидуален, всеки се лекува по различен начин - дори да страда от едно и също", обяснява д-р Емил Илиев, председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина. Източният метод гледа на пациента не само като анатомия и физиология, но като комплекс душа-дух и тяло. И лекуват и двете.
И вендузите помагат
Най-често под източна медицина хората разбират само акупунктура. Това схващане не е вярно. Част от външните методи на лечение са и масажът на точките, нагряването с мокса (пелинова пура), поставянето на вендузи и още много други. "Най-често прилаганата терапия е комплекс от два, три или повече метода. Това го преценява лекуващият лекар", разказва д-р Илиев. Според специалиста не е грешно традиционната китайска медицина да се комбинира и с медикаментозно лечение, но всичко по преценка на лекуващия лекар. Освен това особено важно е всеки доктор да владее всички методи на китайската медицина, не само акупунктурата.
Редовно пациентите на д-р Илиев се обръщат към него заради различни видове болежки - например в гърба. "Много често подобни състояния лекуваме, като вкарваме в акупунктурните точки различни витамини, минерали и други лечебни субстанции. Подобни методи се прилагат и при различни заболявания на кожата", обяснява д-р Илиев.
Мигрената си отива
Мигрената е ужасът на всеки страдащ от нея. Едно от заболяванията, което трудно или изобщо не се влияе от медикаменти. Според д-р Илиев обаче традиционната китайска медицина и тук изпреварва, като след определени курсове процедури болезненото главоболие напуска завинаги. "Имах пациентка, която излекувах от мигрената само след около година лечение. Тя забрави хапчетата, с които допреди това се тъпчеше, и започна да води нормален живот", сподели специалистът.
Курсът включва
15 процедури
Много от пациентите на специалиста са жертва на стресовото ни ежедневие. Но и тук акупунктурата идва на помощ. "Установяваме източника на стреса, който освен напрежението може да е системно влияние на страх, грижа или някаква друга емоция. Когато го открием, знаем как да действаме", сподели д-р Илиев. Според специалиста обаче няма едно решение, което да се приложи за всички. Всичко зависи от пациента и подходът е строго индивидуален.
Иглотерапия се провежда на курсове, като всеки един е между 10 и 15 процедури, които могат да бъдат ежедневно или през няколко дни в зависимост от заболяването и кондицията на пациента. При хроничните болести следва месец почивка.
От стр. I

После нов курс от 15 дни лечение. И 3 месеца почивка. "Така с времето увеличаваме интервала между лечебните курсове, докато постигнем желания резултат", обяснява д-р Илиев.
Дали ще повярвате на иглотерапията или не, е въпрос на личен избор. Доказано и документирано е обаче, че тя върши чудеса там, където традиционната медицина няма шанс.
Как се сваля кръвно
Лечението на хипертонията е винаги комплексно. Пациентите трябва да намалят солта, да се движат повече, да минат на съответен хранителен режим и да се научат да се ядосват по-малко. В помощ на всичко това идва традиционната китайска медицина, която може да ви накара завинаги да забравите хаповете за високо кръвно. Преди 15 г. д-р Илиев прави опит сред пациенти с хипертония. Той изгаря със специална пелинова пура (мокса) точката цзю сан ли, която се намира малко под коляното. Резултатът: 38% от пациентите се отървават от високото кръвно завинаги само на цената на малък белег на крака. "Не твърдя, че при всички ще действа, но 38 е немалък процент", твърди д-р Илиев.
Втали се с акупунктура
Оказва се, че древните китайци са разбирали и от отслабване. Акупунктурата успешно се прилага за редуциране на теглото при редица ентусиасти да се вталят. Иглите при акупунктурата, целяща отслабване, се поставят на точки, които потискат апетита, и върху такива, които активират обмяната на веществата. Иглотерапията тук се комбинира с диета, масажи, повече движение на пациентите. В своята практика д-р Илиев има пациентка, която благодарение на тези методи, комбинирани с различни масажи, е свалила 56 кг. "Лечението й продължи около година и половина, но след края му момичето си запази теглото. Заради подводните масажи, които прилагахме, кожата не беше увиснала след отслабването", сподели д-р Илиев.
Бодливото лечение ви отказва от цигарите
Ако сте достатъчно мотивирани да откажете цигарите, но организмът ви си иска дозата никотин, опитайте бодливото лечение. "Първата акупунктура от подобен курс е на 16-ия час, откакто човек е изпушил последната си цигара", обяснява д-р Илиев. Иглотерапията тук всъщност влияе на абстиненцията, която се появява именно на този 16-и час. При някои пациенти, при които никотиновият глад е особено изострен, д-р Илиев и колегите му вкарват витамини от група В в акупунктурните точки. Пациентът престоява около 1 час с иглите. Но най-важното при подобна терапия е пациентът да е силно мотивиран. "Ако някой не иска да спре цигарите, ние няма как да убием желанието му да пуши. Акупунктурата не действа така", разказва д-р Илиев.
Радослава Йорданова



БЛИЦ
Боли за част от секундата
Д-р Емил Илиев

- Д-р Илиев, болезнена ли е иглотерапията?
- Има точки, които са по-чувствителни, но болка се усеща само за части от секундата. Ако акупунктурата се прави от опитен специалист, няма проблеми.
- Иглите оставят ли белези?
- Категорично не, но повтарям - трябва всички подобни процедури да се извършват от компетентни лекари.
- Как да се предпазят хората от самозванци?
- Имаме си Българско дружество по традиционна китайска медицина. Всички лекари, които са добри и работят законно, членуват в него. Това лесно може да се провери.
- Възможна ли е иглотерапията при деца?
- Акупунктурата се използва при деца. Това най-често става след 5-6-годишна възраст. В Китай съм виждал обаче да се правят процедури и на бебета.
- Кога не може да се прилага акупунктурата?
- Подобно лечение не се препоръчва за хора, които се страхуват от игли. Тези пациенти не са мотивирани да се лекуват чрез този метод, следователно няма смисъл да ги мъчим. Освен това акупунктурата не е желателно да се използва при бременни жени, при пациенти с тежки инфекциозни заболявания и някои други.
Радослава Йорданова

в ст / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар