сряда, 6 октомври 2010 г.

Лъжите на ББ


Премиерски обещания за лекарите

Пари от здравни вноски са харчени за пенсии, призна днес премиерът Бойко Борисов пред българския лекарски съюз. Той обсъди повечето от техните искания и обеща, че всички пари, събирани за здраве ще отиват за здравеопазване и няма да бъдат отделяни като резерв.

Цената на това решение, обаче, е увеличение на социалните осигуровки общо с три процента, здравните остават осем на сто. От лекарския съюз ще подпишат споразумение с премиера утре. Те обаче остават в стачна готовност.

Парите на касата, блокирани като резерв, са подпирали фиска на държавата, за да може да се покрие дефицита от плащането на пенсиите, обясни пред лекарите Бойко Борисов.

Бойко Борисов, премиер:
- На практика с парите от здраве тихомълком се плащат пенсии или част от тях. Защо? Защото те намалиха пенсионните вноски. При това положение аз повече не желая да бъда съучастник на нещо, което съм заварил, а в същото време понасям упреци за него. Направено е така, че с парите от здравните осигуровки се плащат пенсии. И не случайно преди да си тръгнат юли месец, с 900 милиона вдигнаха пенсиите.

Подобна политика, според премиера, е популярна но той повече не искал да е съучастник в лъжите на предишните

Бойко Борисов, премиер:
- Парите за здраве ще си отиват за здраве. И колкото съберем от здравни вноски, плюс това, което държавата плаща за пенсионери, военни, полица и куп хора там, си отиват за здраве. Повече... Даже и заместник финансовия министър, който е в касата ще го извадя от там. Касата ще остане публично дружество, което е по закон. Публично.

Невъзможно е бюджетът на касата да се отдели от консолидирания, както искат лекарите, казва Борисов. Така било и според санкциите на Брюксел. Премиерът, обаче, гарантира допълнителни 190 милиона, за да се изплатят всички дължими пари от касата. А лекарите искаха 205.

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС:
- Мисля че за 15 милиона няма какво толкова да претендираме.

Кандидат здравният министър пък гарантира изпълнение на обещаното днес

Д-р Стефан Константинов:
- Знам какво ще кажете - ние сме много лъгани, обещавани и т.н. Оттук насетне моята роля, ако стана министър, ще бъде да съблюдавам точно обещанията и да върша реформите.

С известни отклонения, предложенията на Борисов покривали исканията на събора на лекарския съюз. Затова утре ще подпишат споразумение с премиера.

Цветан Райчинов, председател на БЛС:
- Разбира се стачната готовност и действия не се отменят по никакъв начин, докато не видим подписано споразумение и даден ход на нещата, заложени в него.

Репортер:
- Вероятността да се отиде на стачка?

Д-р Евгени Душков, КТ Подкрепа:
- Нека да видим документа подписан.

Репортер:
- Ако е в този вид?

Д-р Евгени Душков, КТ Подкрепа:
- Ако е в този вид най-вероятно няма да има протести, тъй като считаме, че това решава принципно голяма част от въпросите на пенсионната и здравната система.

Извън споразумението с лекарите, Борисов заяви, че смята да криминализира неплащането на здравните вноски с текст в Наказателния кодекс.
Автор: Мария Чернева

бнт / The sensible road


Парите за здраве ще отиват за здраве, вноската остава 8%

Премиер, финансов министър, бъдещ министър на здравеопазването и директор на здравната каса дойдоха на крака при лекарите.

„Днес ще си говорим истината за парите в здравеопазването и в държавата. Към днешна дата целият резерв е в БНБ и нито една стотинка не е похарчена”, каза премиерът Бойко Борисов.

Премиерът донесе стенограми, които свидетелстват, че предишните управници не са харчили парите за здраве за здраве.

„На практика с парите за здраве тихомълком се плащат пенсии. Защо?! Защото намалиха пенсионните вноски. При това положение аз повече не искам да бъда съучастник на нещо, което съм заварил, а понасям упреци за него”, коментира Борисов.

Премиерът се съгласи с 10 от 12-те предвидени точки в споразумението с лекарите.

„От днес нататък, такива указания съм дал и така ще бъде: Парите за здраве отиват за здраве! Колкото съберем от здравни осигуровки, плюс това, което държавата плаща за пенсионери, студенти, военни и т.н., си отива за здраве. Повече, даже и заместник-финансовият министър в касата, ще го извадя от там. Касата остана публично дружество, каквото е по закон”, увери премиерът.

Според проекта до края на годината здравната каса и министерството ще се разплатят с болници и лекари. Здравната вноски остава 8%. Премахват се делегираните бюджети, съсловните организации договарят с касата цените на медицинските услуги.

Днес номинираният за здравен министър и все още заместник-председател на лекарския съюз д-р Стефан Константинов се въздържа от мнение.

„Дали ще има протести - решавате вие. Преценете, това което чухте, каквото решите - това. Това е демокрацията”, каза д-р Константинов на лекарите.

Новият здравен министър още утре, след като встъпи в длъжност, ще може да подпише споразумението с лекарите. След това премиерът обеща да постави и своя параф.

бтв / The sensible road

0 коментара:

Публикуване на коментар