събота, 21 юни 2008 г.

Проф. Стефан Тодоров*: В България няма истинска психоанализа


- Проф. Тодоров, кое е най-характерното психическо заболяване за българите?
- Най-характерни са стресовите разстройства. Искам да уточня, че стресът е нормална адаптивна реакция, на когато превишава адаптивните възможности на организма, се превръща в дистрес. А съвременният свят е пълен със стрес, който надвишава малко адаптивните възможности и затова отключва и депресия и агресия и други прояви.

- Казахте, че психичното здраве не намира адекватна оценка в обществото. Според Вас, това на какво се дължи?
- На неразбиране от страна на управляващите. За тях хирургията е най-важна, другите неща са най-важни. А всъщност за хората не е важна толкова хирургията, а как се чувстват. Те са уникални не с това, че имат апендикс или нямат, а с техните преживявания, с нюансите на техните преживяванията, с онова, което може да пренесе тях и техния дух от тук до Австралия ако трябва, в Нова Зеландия и т. н.

- Има ли ръст на психичните заболявания?
- Определено има. Но точна статистика никой не би могъл да каже.

- Защо?
- Защото дори се променят диагнози на пациенти, за да могат да получат безплатни медикаменти. Иначе си има общоприети статистики, има и световни, където някои заболявания приблизително имат константна величина, независимо от страната, в която се появяват, защото там генетиката играе доста голяма роля, или условията на средата са по-слаби, отколкото генетичната предразположеност.

- Всъщност кое е доминиращо – генетиката или условията?
- В едни отношения генетиката, в други външните условия. Понякога генетиката почти няма никакво отношение, в други случаи е доминираща. Този въпрос за биологичното и социалното е задаван многократно, още преди столетия. Когато питат големия руски физиолог Иван Сеченов, дали социалното не преобладава, той казва - да, приемам, че социалното влияе, но зная, че един роден дурак гений не може да стане, независимо, при какви условия е поставен. Тоест влияе и едното и другото, зависи от контекста на средата, от това дали характерът на човек е добре оформен и дали е оптимист и позитивно настроен.

- Могат ли да се предприемат някакви мерки превантивно?
- Много неща могат да се направят - и в личен и в общ план. Например да се подобряват качеството на живот на хората и материалните условия, а в личен план по-често да предизвикваме или да преживяваме приятни емоции. Емоциите са тези, които най-често влошават нашето здраве, а не толкова разсъдъка

- Медитацията може ли да бъде алтернатива на медикаментите?
- Алтернатива не може да бъде, но би могла да помогне.

- Какво е вашето отношение към модерните методи на лечение като психоанализата, психотерапията?
- Истинска психоанализа в България няма. Няма обучени специалисти, правят се на психоаналитици. Както различни екстрасенси, развалящи магии и други, пълно е с непочтени хора. Жесток рационализъм и престорен морал. Няма морал у много от тези хора. Но психоанализата не е най-модерния метод на лечение. Зависи от типовете – има десетки видове психоанализа.

- Кой е най-модерният метод, според Вас?
- Не би могло да се каже, кой е най-модерният, но добри са когнитивно поведенческите терапии, т.е. добре да се разясни на пациента какво е неговото заболяване, какви мерки да се предприемат, как да се справи с даден проблем, а не да се ровят в подсъзнанието му и да откриват различни комплекси, за които той и хабер си няма и не му носят никаква полза.

- Какво липсва на варненската психиатрия?
- Много неща липсват, въпреки че ние бяхме една от най-добрите психиатрии на Балканския полуостров и като материална база и като обучен състав. Имахме уникално международно сътрудничество. 15 години сме контактували с една от водещите швейцарски клиники. За този период те са вложили 1 700 000 швейцарски франка. Много от нещата сега се позабравиха. Очертават се и хубави неща, но знаете, че те стават по-трудно.

- Колко години ни трябват, за да се върнем на това ниво?
- Доста години, трябват ни воля, вяра и личности. И винаги добър лекар, който е личност, притежава знания и техника. Трябва да имаш и морал, защото никакви закони нищо не струват, ако няма морал.

- Според Вас, българите имат ли достатъчно добра психиатрична култура?
- Слаба е.

Използвани са и въпроси на други медии

Проф. Стефан Тодоров* - председател на Съюза на учените във Варна, бивш началник на Първа психиатрична клиника

I,юни 2008

0 коментара:

Публикуване на коментар