четвъртък, 17 април 2008 г.

Витамините могат да доведат до... смърт


Внимателно с витамините, съветват датски учени, според които уж полезните хапчета съвсем не удължават живота, а дори могат да доведат до преждевременна смърт.

Изводите са на изследователи от Копенхаген, които са обединили 67 научни изследвания и, позовавайки се на тях, обясняват, че не са открити “убедителни доказателства” за досега твърдените данни.

Дори напротив. Оказва се, че витамините А и Е пречат на функционирането на естествените механизми за защита на организма: „Освен това, съдейки по резултатите, бета-каротинът, витамин А и витамин Е увеличават риска от преждевременна смърт“, пише в доклада на учените.

„Антиоксидантите не са магически вещества. Не трябва да се смята, че с тяхна помощ може да се живее дълго, без да се отказваме от вредните си навици” - отбелязва диетологът Патрик Холфорд.

В проведеното изследване са участвали 233 000 души. Всички те поемали витамини, но едните били болни, а другите - здрави.

Датските учени са взели под внимание различни фактори и заключението им е, че витамин А повишава риска от преждевременна смърт с 16%, бета-каротинът – със 7%, а витамин Е – с 4%.

Изглежда, витамин С не се отразява по никакъв начин на продължителността на живота и според изследователите са необходими допълнителни изследвания за влиянието на витамин С, както и на елемента селен.

Така и не са открити доказателства, че антидиоксантите съдействат за профилактиката при заболявания.

Останалите резултати показват, че витамините доставят “окислителен стрес” на тъканите в организма, като унищожават свободните радикали.

Точно 817 научни изследвания дават подкрепа на тази теза. И точно тук става ясна картината при употреба на тези хранителни добавки, тъй като „окислителният стрес“ се наблюдава и при някои тежки заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.

Все пак, трябва да се вземе под внимание, че изследването се е заело да сравнява трудове, които разглеждат единствено действието на витамините върху намаляването на смъртността и не са проучвали дали те притежават други полезни свойства.

Затова и Холфорд добавя, че ако витамините “бъдат употребявани правилно в съчетание със здравословна диета, активен живот и отказ от цигарите, могат да играят важна роля за съхраняване на човешкото здраве“.

днес.бг,17.04.08

0 коментара:

Публикуване на коментар